03.03.2021
3.3.2021 Oppia ikä kaikki
Karuina aikoina on hyvä katsoa tulevaisuuteen. Aina löytyy jotain sellaista, mihin voi katseen kiinnittää. Jos oma elämä tuntuu kurjalta, niin maaliskuussa ikkunasta näkyy valoa päivä päivältä enemmän. Korona-ajan eläminen on puuduttanut, mutta poikkeusolot tuovat siihenkin jotain erilaista. Yläkoululaiset palaavat talvilomaltaan kotikouluun. Toivottavasti loma antoi jotain hyvää ja tavanomaisesta poikkeavaa, mikä auttaa jaksamaan.
Muutoksia tulee onneksi myös ilman koronaa. Uutta tänä vuonna on se, että kaikkien ysiluokkalaisten tulee hakea jatko-opintoihin toiselle asteelle. Oppivelvollisuus kestää 18-vuotiaaksi. Moni valitsee lukion, joka siis uuden lain mukaan on kirjoineen päivineen maksuton. Sitä kautta ei vielä olla valmiita työelämään täysikäisyyden tullen. Korkeakouluopinnot vievät aikansa ja opintolainoja maksellaan vasta vanhempana. Maksuton toinen aste ammattiopintojen kautta vie työelämään jo aiemmin. Nyt perusopetuksensa päättävien pitää yrittää olla kaukaa viisaita ja löytää omalle kohdalleen hyvä koulutusreitti leivänsyrjään. Kaikki suositut ammatit eivät vielä takaa töitä tulevaisuudessa, sillä työelämä ja mm. huoltosuhteemme muuttuvat. Hoito- ja hoiva-alat tarjoavat varmoja töitä. Alalta eläköityy jo seuraavan kymmenen vuoden aikana sellainen määrä hoitajia, että heitä korvaamaan tarvitaan maamme ulkopuolista työvoimaa. Huolestuttavia ovat viime aikojen kirjoitukset siitä, että hoitohenkilökunta niin meillä kuin muualla on pandemian seurauksena loppuunpalaneita ja vaihtamassa alaa. Siksi on myös hyvä nähdä, että nykyisin on entistä suurempi mahdollisuus muuttaa suunnitelmia ja löytää työuran varrella risteys tai useitakin joka vie kohti uutta ammattia. Joka tapauksessa nuorisolle pitää tarjota näköaloja tulevaisuuteen ja toisen asteen koulutuksen tarjoaminen kaikille yhtäläisesti on osaltaan ehkäisemässä väliinputoamisen ja syrjäytymisen ennen aikuisikää.
Myös työttömyyden hoidossa otetaan harppaus uuteen. Iso osa Pirkanmaan työttömistä siirtyy nyt maaliskuussa TE-toimistoilta kuntien asiakkaiksi. Työllisyyden kuntakokeilussa ovat mukana kaikki 22 Pirkanmaan kuntaa. Kokeilu koskee niitä työttömiä, jotka eivät ole ansiosidonnaisen piirissä sekä mm. kaikkia alle 30-vuotiaita työttömiä. Kuntakokeilu tarjoaa mahdollisuuksia kehittää nykyistä toimivimpia ratkaisuja sekä työntekijöiden että työnantajien tarpeisiin. Yhteistyössä ovat mukana niin yritykset kuin kolmas sektori. Pirkanmaan koulutusorganisaatiot ovat yhdessä asiakkaiden kanssa perehtymässä kunkin osaamiseen. Tarkoituksena on etsiä sopivat koulutusmahdollisuudet ammattitaidon kehittämiseksi tai alan vaihtamiseksi. Jokaiselle työnhakijalle on tarjolla koutsi eli ns. OMA-valmentaja. Näin kuntakokeilun asiakas saa mahdollisimman henkilökohtaisen ja itselle sopiviin ratkaisuihin perustuvan tulevaisuusnäkymän. Kokeilu päättyy kesäkuussa 2023. Työllisyyden kuntakokeilusta saatava tieto on pohjana, kun pysyvä työllisyyden ratkaisumalli siirretään jatkossa kuntien tehtäväksi.
Tulevaisuus on uusien haasteiden ja mahdollisuuksien ohella myös tavanomaista arkea. Oli sitten poikkeustila tai uusi normaali, kaipaamme jokapäiväiseen elämäämme ahertamisen lisäksi iloa ja rentoutumista. Toivomme, että ainakin seurakunnat, järjestöt ja muut yhteisöt, mutta myös meistä jokainen ottaisimme jälleen viime kevään tapaan kopin yksinasuvien kohtaamisesta. Olkoon se vaikka puhelu ja kuulumisten kysely, sillä vain tv:n kanssa seurustelevalle se on tuiki tarpeellinen, ilahduttava hetki.
Kestävyyttä kevääseen!