22.02.2022
Arvostelussa
Julkaisija: Sega
Kehittäjä: CyberConnect2
Alustat: Ps4, Ps5, PC,
Xbox One, Series X/S
Testattu: Ps5
Pelaajia: 1 / Moninpeli
Ikärajoitus: 16
Julkaisupäivä: 15.10.2021
Kiltimpää Shonen animea
Demon Slayer Kimetsu no yaiba myöhemmin Demon Slayer on eräs 2021 kevään hitti Shonen animeja. Shonen sarjat on suunnattu lähtökohtaisesti nuorille pojille ja sisältävät yleensä jonkin sorttista tappelua.
Demon Slayer kertoo Taijiro nimisestä kivihiilikauppiaasta Taishō-kaudella. Taishō-kausi sijoittuu Japanin historiassa 30. heinäkuuta 1912 – 25. joulukuuta 1926 välille. Eräänä päivänä kun Taijiro on myyntiretkellä läheisessä kylässä, lumimyrsky yllättää hänet ja hän ei pääsekkään yöksi kotiin. Kotiin palauttaan hän huomaa. että paha demoni on surmannut koko hänen perheensä. Kaiken lisäksi paha demoni on muuttanut hänen rakkaan siskonsa demoniksi. Tarina seuraa kuinka Taijiro liittyy demoneita metsästävään erikoisryhmään ja kipuaa pikkuhiljaa organisaatiossa korkeammalle. Taijiron tavoite on muuttaa sisaruksensa takaisin ihmiseksi. Hänen uudet kolleegansa eivät lähökohtiasesti usko, että demonit voivat myös suojella ihmisiä. Taijiron on koitettava säilyttää oma inhimillysyytensä julmassa ja kovassa maailmassa. Yleensä perheet voivat pyöriä taustamotivaatioissa mutta en muista koska viimeksi sisarukset olisivat taistelleet rinta rinnan tämän tyyppisessä sarjssa. Matkalla Taijiro ystävystyy possumaskia pitävään pervoon Inosuke ja pelkurimaiseen miekkamieheen nimeltä Zenitsu.
Sarjassa on uskomaton animaatiotyyli, joka todella hienosti sekoittaa tietokoneella piirrettyjä CGI grafiikkaa lähes saumattomasti käsin piirrettyyn 2D-animaatioon. Tämän lisäksi sarjasta tekee mielenkiintoisen sen inhimillisyys. Vaikka suuri osa demoneista ovat eläimellisiä hirviöitä Taijiro ei voi menettää omaa kosketustaan demoneiden inhimillisyyteen, koska samalla hän joulutuisi luovuttamaan mahdollisuuden pelastaa demoniksi muutettu siskonsa. Taijiro onnistuu usein olemaan empaattinen hirviöitäkin kohtaan ja esim. rukoilee vihollistensa sielulle rauhaa ja toivoo etteivät he seuraavassa elämässä kohtaisi yhtä kurjaa kohtaloa kun muuttua verenhimoiseksi demoneiksi.
Sarja on myös historiallisesti hienosti tehty ja vaikka itse pidän enemmän sarjan alun maalaismaisemista, myös myöhemmin tapahtumat isojen kaupunkien kohtaukset ovat uskottavia ja kiinnostavia. Sarjassa on mielenkiintoisia taitelutekniikoita. Taijiro käyttää sarjan alussa vesihengitystekniikoita mutta pikkuhiljaa sarjan edetessä oppii ainakin tulihengittämään. Kun taas pelkurimiekkamies Zenitsu käyttää salamahengitystä. Inosuke ei ole saanut mitään kunnollista koulutusta, joten hän käyttää itse keksimäänsä petohengittämisen jaloa taitoa.
Vedetään kiltisti turpaan
Pelin on kehittänyt Cyberconnect2, joka on tunnettu mätkintäpeleistään. Heidän ehkä tunnetuimmat teokset ovat, Naruto shippuuden pelisarjan mätkintäpelit. Demon slayer seuraa Naruto pelien jalanjälkiä siinä mielessä, että tämä ei ole tekken tai mortal kombat tyylinen tekninen areena mätkintäpeli missä keskiössä on kombojen opettelu. Demon slayerissa kuten naruto peleissäkin yksi nappi lyö perushyökkäystä toinen tekniikka iskuja. Yhdellä napilla pyydät kaveria apuun joko pelastamaan sinut kombolta tai lyömään vihollista. Tai voit vaihtaa päiksesi paikkaa, että kaveri hahmo taistelee puolellasi. Pelatessasi demonihahmolla sinulla on enemmän näitä superliike resursseja mutta ei kaveri hahmoa. Selvästi teknisen balanssin ja monimutkasuuden sijaan tässä pelissä on painotettu helppoutta ja aloittelijaystävällisyyttä. Tämä on mielestäni erittäin hyvä valinta. Toisaalta oma kaikkien aikojen suosiksi mätkintä peli on Gamecuben mahtava Naruto Clash of Ninjas 2. Joka oli myös aikoinaan hyvin yksinkertainen ja aloittelijaystävällinen.
Pelissä on tarina sekä vastakkain pelaaminen joko paikallisesti kahdella ohjaimella tai netin yli. Tämän lisäksi pelissä on harjoitustila.
Aloitetaan tarinasta
Tarina seuraa animen jalanjälkiä tarkasti. Rakenne on sellainen, että katsotaan paljon pelin moottorilla tehtyä animaatiota animen tapahtumapaikoista. Välillä tutkitaan labyrinttimaisia paikkoja kuten metsää tai kaupunkia. Edellä mainituissa paikoissa voit keskustella muutamalle ei pelaaja hahmolle, sekä keräillä erilaisia asioita. Tarina on jaettu monipuolisesti animoituihin pätkiin, labyrintteihin, pomoihin, minipeleihin. Kampanja on monipuolinen ja viihdyttävä. Erittäin iso harmi on se, että tarinaan ei voi valita itse vaikeustasoa. Tarina alkaa naurettavan helposta ja vain kaksi viimeistä lukua aiheuttivat kuolemia itselleni. Uudelleenpeluu arvoa juonessa ei ole pelillisesti mutta toki juonen haluaa kokea useita kertoa. Se kun on niin hyvä. Sen verran tehokkaasti tämä oli adaptoitu videopeliksi, että kyynelehdin eräässä suht loppupään kohtauksessa. Suosittelen itse tätä videopeliä vaihtoehdoksi kokea juoni. Tämä on siinä mielessä houkutteleva vaihtoehto, että voi itse olla mukana tarinassa tekemässä asioita. Peli sisältää Mugen train Suomessakin nähdyn demon slayer elokuvan tarina arkin sekä ensimmäisen animen kauden. Halutessasi voit hypätä seuraamaan tarinaa sarjakuvasta tai suoraan animen kakkoskaudelta, kun peli loppuu. Kestoa yksinpeli seikkailulle on 5-8 tuntia, riippuen täysin miten tarkasti tutkit paikkoja.
Nuivasti laadukasta sisältöä
Tässä pelissä on tietyssä mielessä läski leikattu pois. Jos katsoo kaikki valinnaisetkin kohtaukset mutta ei kolua paikkoja tarkasti peli kestää sen noin viitisen tuntia. Tämä on aika tavanomainen pituus tämän typpiselle yksinpeliseikkailulle. Yleensä tätä höystetään useammalla pelimoodilla! Vastakkain taistelutilaan saa varmasti upotettua helposti toistakymmentä tuntia, jos ei päätä aikoa oikeasti hyväksi. Jos päättää aikoa niin sitten voi mennä paljon enemmänkin. Pelissä on selvästi mekaanista syvyyttä, joten jos tästä tykkää niin koukkuun voi helposti jäädä. Enemmän eri pelimuotoja olisi paketti kuitenkin kaivannut. Nettitehtävät tähän oli julkaisun jälkeen lisätty. Nämä ovat tyyliin voita x vihollista tai voita erikoisliikkeellä tyyppisiä lisähaasteita. Voit siinä tehdä tiettyjä haasteita ja avaat näillä pisteitä millä voi avata uusia pelattavia hahmoja ja muuta roinaa. Hahmoja on kaiken kaikkiaan noin parisen kymmentä, joista kourallinen on julkaistu ilmaiseksi pelin ilmestymisen jälkeen. Valitettavasti monet pelattavista hahmoista ovat vaihtoehtoisissa asuissa samoja sankareita. Näillä toki on erimoisia liikkeitä esim. päähenkilöä pelatessasi voit valita joko vesitekniikat tai tulitekniikat. Olisin kuitenkin mieluummin nähnyt enemmän hahmoja varsinkin, kun kaikkia tarina esiintyneitä hahmoja ei voi pelissä pelata. Peli on varsin pätevä ja suosittelen sitä faneille tai jos haluaa kokea demon slayerin tarinan. Voi kuitenkin kannattaa varmuuden vuoksi napata tämä alennuksesta tai vaikka testata ensin kaverin luona.
Yksi iso ongelma pelissä on sen nettikoodi. Peli käyttää niin sanottua viivepohjaista nettikoodia, jossa iso ongelma on, että peli hidastuu, kun netti pätkii kummallakaan pelaajalla. Tämän tyyppinen nettikoodi on kätevä japanilaisille pelaajille ja sen takia sitä vielä nähdään uusissakin kansainvälisille markkinoille tarkoitetuissa mätkintäpeleissä. Viivepohjainen nettikoodi on kutenkin onneksi väistymässä markkinoilta, kun uusia paremmin koko maailman moninpeli tarpeita tyydyttäviä tekniikoita kehitetään. Netissä pelatessa pelin nopeus on rajattu 30fps. Yksin pelatessa peliä voi pelata 60fps ruudunpäivityksellä. Tällä hetkellä pc:llä Steamissa pelaajia on keskimäärin 1000. En löytänyt konsoleiden vastaavia lukuja tätä arvostelua kirjoittaessani. Tämä pelaajamäärä on vielä ihan hyvä pelinhaun kannalta. Ottaen kuitenkin huomioon, että pelaajat jakautuvat ympäri maailmaa eri mantereisiin ja sitä kautta toisilleen eri vasteaikoihin. On päivän selvää, että pelaajakunta ei voi enää ihan kauheasti nykyisestä pienentyä. On olemassa todellinen vaara, että muuttaman vuoden päästä pelaajia ei enää pelille löydy. Itselläni ei ollut nettipelissä mitään ongelmaa vaan peli toimi nykimättömästi kaikissa taisteluissa.
Väinö Hirvelä