05.05.2021
KIELIKUKKASIA JA LEHTISALAATTIA
Onnistuneet kielikuvat tekstissä ovat kuin chilit salaatissa. Ne antavat väriä ja makua puhuttuun tai kirjoitettuun tekstiin. Mutta joskus kielikuvien käyttö voi olla vähemmän onnistunutta, etenkin jos se johtaa vääriin mielleyhtymiin. Urheiluselostusten värikäs kieli on näitä harhaosumia täynnä. Liioitteluun taipuvainen mainoskieli vilisee niitä. Oma lukunsa ovat kiireessä laaditut lehtien otsikot ja lööpit.
Eräässä television kokkiohjelmassa luvattiin opettaa kananmunan keltuaisen erottaminen pähkinänkuoressa. Pettymys oli suuri, kun erottamista ei tehty pähkinän kuoressa vaan munan kuoressa.
Syrjäseudun paikallislehti uutisoi vesijohtoverkon laajennuksesta syrjäkylälle. Kyläläiset odottivat laajennusta vesi kielellä.
Toisessa paikallislehdessä kertoivat alalla vuosikymmeniä toimineet parturi ja kampaaja työstään. Lisätäkseen juttuunsa dramaattisuutta toimittaja väitti heidän olleen lähes koko työelämänsä hiuskarvan varassa. Helpommalla pääsi putkiasentaja jonka ei tarvinnut olla koko ajan tukka putkella.
Uutinen kertoi isosta tulipalosta, jota oli sammutettu pitkään. Kun tilanne oli hiukan rauhoittunut, palopäällikkö antoi lehteen haastattelun mutta oli sitä ennen vetänyt hermosavut.
Lehti kertoi lentoyhtiön matkustajamäärän pudonneen, mutta yhtiö halusi leikata siivet, jotta uutinen ei leviäisi. Turvallisuudesta ei yhtiön mukaan haluta tinkiä vaikeanakaan aikana. Niinpä jatkossakin yhtiö haluaa lentää turvalleen.
Liian kirjaimellisesti ei pidä ottaa uutista, jossa kerrottiin pakolaisten ja kodittomien olevan samassa veneessä. Eikä sitä toista, jonka mukaan Suomessa sienten viljely on lapsen kengissä.
Puutarhurin työ on vaativaa silloin, jos sydän nousee kurkkuun. Sitä ennen on voinut olla kenties itku kurkussa. Eräskin puutarhuri pakkasi tuotteitaan torille ja veti kurkku suorana herneet nenäänsä.
Jos kirurgi vetää lonkkaa, kysymyksessä voi olla tekonivelen saanti paikoilleen. Aivoleikkausten päänavaajalle jopa annettiin tunnustuspalkinto. Sairaalan kylvettäjä vaati osastonhoitajan päätä vadille. Laboratoriohoitajalla oli taistelutahto jäljellä, verenmaku suussa. Myös hammashoidossa oli lehtiuutisen mukaan vielä paikattavaa.
Leipuri pohti, alkaisiko vaivata harmaita aivosolujaan vai taikinaa. Koska hänellä oli ruista ranteessa, hän päätyi taikinaan. Historian opettajaa, joka oli erehtynyt muistelemaan vanhoja, pistettiin tikulla silmään.
Niiden ilmausten kanssa on syytä olla erityisen varovainen, joilla on alatyylinen kaksoismerkitys. Esimerkiksi, jos äänen on kerrottu tulleen hanurista, tulkinta voi vahingossa etääntyä harmonikasta.
Matti Koiranen
Emeritusprofessori